Aloitin työharjoittelun tilitoimistossa tiistaina. Ensimmäinen viikko on melkein mennyt ihmetellessä ja työnantajaan sekä asiakkaisiin tutustuessa. Tiistaina sain hoitaakseni pienen leivonta- ja cateringalan toiminimen kirjanpitoa. Ensin tutustuin edellisen vuoden kirjanpitoon ja yritykseen. Seuraavaksi tarkistin yrityksen pankkitilin saldon ja sen yhteneväisyyden tiliotteeseen. Sitten aloin tililöimään tiliotteen mukaan tapahtumia siinä järjestyksessä mitä tiliootteessa oli tapahtumia. Etsin tapahtumille tositteen ja etsin sille sopivan tilin. Sopivan tilin löytymisessä jouduin pyytämään usein apua opastajaltani. Ensimmäinen päivä menikin sitten siinä.

Toisena päivänä jatkoin toiminimen tapahtumien kirjaamista ja tilitotteen tapahtumien kirjaamisen jälkeen tarkistin pankkitilin saldon, että se vastaa tiliotteeseen merkattuun saldoon. Tämän jälkeen selvittelin käteiskuitit. Käteiskuiteista eriteltiin asiakaslehtien ostot erikseen sekä kaupat erikseen. Käteiskuiteissa olikin selvittelemistä. Selvittelemistä aiheutui myös verojen kirjaamisessa. Yrityksellä oli paljon erilaisia veroja ulosotossa ja toisaalta yrittäjä oli maksanut liikaa veroja jossain vaiheessa...en oikein päässyt perille siinä verosotkussa ja opastajanikin sanoi, että hän yrittää selvittää sen myöhemmin. Siinä menikin sitten toinen päivä.

Seuraavana päivänä, torstaina, opastajani kävi kirjanpidon läpi ja korjattiin sieltä muutamat kirjaukset, jotka olin laittanut väärille tileille. Sen jälkeen tarkistettiin verot, että ne olivat menneet oikeille tileille. Tämän jälkeen sain uuden yrityksen, teleliikenne alalta. Sen aloitin samalla tavalla kuin toiminimenkin kirjaamisen, tutustumalla yritykseen ja tarkistamalla tiliotteen saldon yhteneväisyyden pankkitiliin. Tämä seuraava yritys oli osakeyhtiö, joka myös tilaa rakennusalan töitä. Tällaisessa yrityksessa verot ovat käänteisessä muodossa, eli ostaja maksaa veron. Tämä tuotti minulle hieman hankaluuksia ja täytyi olla todella tarkka, kirjaanko ostot ostotilille tai jollekin "normaalille" tilille vai sitten ostojen tilille, jossa on käänteinen vero. Tässä menikin sitten torstaipäivä.

Perjantaina jatkoin osakeyhtiön tapahtumien kirjaamista ja kun tiliotteen tapahtumat olin käynyt läpi, tarkistin tiliotteen saldon ja pankkitilin saldon. Tällä yrityksellä oli myös ostovelkoja ja myyntisaamisia. Näissä tileissä ongelmia tuotti minulle, että meinasin koko ajan tililöidä tapahtumat väärin päin. Sain tehtyä valmiiksi huhtikuun kirjanpidon, mutta opastajani ei kerennyt vielä tarkistaa oliko kaikki oikein. Lähdin perjantaina hyvillä mielin viikonlopun viettoon. Ihan mukava viikko oli takana vaikka tuntuikin välillä, että ei tästä taida tulla mitään. Maanataina sitten takaisin kirjanpidon ihmeelliseen maailmaan. :)